Home

CSS Nested Menus Css3Menu.com


Tri-murti… cele 3 aspecte ale divinitatii

Trintatea Dumnezeu este cauza primară, cel ce a creat întreg universul vizibil și invizibil și desi este unic, Creatorul suprem sau Dumnezeul absolut, cunoscut în hinduism ca Brahman (nu Brahma) se manifestă sub trei aspecte. Aceste aspecte ce au fost creionate demult în doctrina hindusă, se regăsesc și în creștinism sub denumirea de Sfânta treime. Spre deosebire de hinduism însă, creștinismul nu recunoaște (oficial) un dumnezeu suprem, al întregului univers, singurul pomenit în scripturi fiind Dumnezeu Tatăl, adică Dumnezeul Pământului. Mai exact nu se face o diferență explicită între EL si Dumnezeul întregului univers. Sub acest aspect crestinismul tace. Și astfel creștinismul dă dovadă de pragmatism, pentru că în fond, pentru noi oamenii acest lucru este cel ce ne privește direct, EL este Dumnezeul cu care avem de-a face, nu cel universal, cel putin deocamdată.

Cu toate că suntem mai familiarizati cu termenii crestini, puțini le înțelegem esența și rolul în jocul cosmic. Hinduismul le explică mai bine, pentru cei ce vor mai mult, pentru cei ce vor cunoaștere spirituală fără de care riscăm să rătăcim în întuneric, fapt pentru care eu aleg aici, să folosesc termenii si explicatiile hinduse, pentru simplul fapt că întotdeauna mi-a placut să înțeleg lucrurile, nu doar să le iau de bune. Doar înțelegând poți folosi mai ușor, și doar înțelegând poți iubi. Iar prima poruncă hristică este să-L iubim pe Dumnezeu.

Deci vreau să-L cunosc mai bine pe cel ce-L iubesc.

Cele două religii pot spune că se aseamană foarte mult, fapt ce mă determină să cred că au o bază comună, și că teoria ce afirmă că Iisus și-ar fi reamintit cine ESTE cu ajutorul maestrilor din India, este foarte aproape de adevăr.

Ce înseamnă Tri-murti?

Creatorul Unic al Universului este divizat în trei ființe cu atribute distincte, prin care iau parte la jocul creației:

- BRAHMA – Creatorul – TATĂL

El este acea parte din Unicul ce a condus la apariția formelor manifestate – materializarea prin forța dorinței, voința, pasiunea, dinamismul.

BRAHMA reprezintă principiul creșterii. Este puterea dinamică ce emană dintr-un centru – respectiv centrul universului, deplasându-se în patru directii sub formă de cruce. Binecunoscuta cruce cosmică care corespunde celor patru fețe ale lui Dumnezeu. Mișcarea lui Brahma determină apariția formelor manifestate. Pentru a manifesta e necesar însă un efort , e necesară o forță, iar această fortă e FORȚA DORINȚEI. Calitățile lui Brahma fiind pasiunea (dorința de a crea), dinamismul și activitatea. Poate de aceea se spune despre Dumnezeu că este de gen… masculin.

Această forță a dorinței divine este orientată către bine, un bine ce înseamnă creștere, armonie și ordine. Ordinea cosmică.

El este opus non-manifestării și haosului.

Este echivalentul lui Dumnezeu Tatăl din creștinism.

- VISHNU – Sustinătorul – FIUL

El este PROTECTORUL, cel ce are rolul de a menține formele create în dimensiunea unde au fost create de Tatăl prin pulsatie, respirație, ritmicitate și polaritate.

VISHNU – sustinătorul sau protectorul.

El este divinitatea ce pătrunde în creația deja prezentă și o susține, permitând stabilitatea și conservarea a ceea ce există. Este prezent în interiorul ființelor și a întregii creații.

VISH înseamnând a penetra. El contribuie la mentinerea echilibrului, calitățile sale divine numite “sattva-gune” sunt: meniținerea liniștii, a purității, armoniei, clarității. Vehiculul său este „vulturul Garuda” ale cărui aripi reprezință miscarea ritmică a RESPIRAȚIEI, respectiv expirația și inspirația, ziua și noaptea, expansiunea și contracția și toate fazele opuse care mențin viața în univers.

„Soția” sa este Lakshmi zeița Abundenței, Frumuseții și Fericirii, ea manifestându-se sub una sau alta din aceste forme.

Având rolul de a menține echilibrul cosmic când acesta se strică, Vishnu se încarnează pe Pământ sub forma de AVATAR – încarnare divină. În hinduism cel mai cunoscut avatar este Krishna, iar în creștinism Iisus. Pe pământ are rolul de a distruge răul prin răspândirea cunoașterii divine, de a readuce echilibrul, dar mai ales de a învăța oamenii dornici să învețe, de a le reaminti forța binelui. El ne învață căile iubirii.

Uneori se poate încarna într-o formă magică, ca om, doar pentru a restabili o situație, a face dreptate, a da o lecție, a crea ceva la rugămintea sinceră și plină de iubire a unui adevărat credincios. Poate părea ceva miraculos, dar el astfel apare și dispare din viața oamenilor după ce și-a îndeplinit misiunea.

- SHIVA sau Rudra – Transformatorul – DUHUL SFÂNT

SHIVA – cel de-al treilea aspect al divinității – este principiul transformator. El are două fețe, Shiva - beneficul, si Rudra – distrugătorul, ambele necesare.

Este CEL fără de care Creatia nu ar putea evolua, este izvorul PRANEI, factorul necesar evolutiei si cel prin care se produce schimbarea si mersul înainte al vieții, el ajută în eliberarea de legături și de iluzii.

Shiva este echivalentul PRANEI (energiei vitale) din toate ființele, sau altfel spus al flăcării vieții. Este echivalentul DUHULUI SFÂNT din creștinism.

Are rolul de ELIBERATOR DIN PLASA LEGĂTURILOR care înlănțuie ființele umane. Legături numite PASHA. Aceste legături limitează conștiința, o țin în plasa iluziei. Shiva ne poate elibera de aceste legături prin CUNOAȘTERE, cunoaștere obținută prin efortul ființei. El ne eliberază astfel din lanțurile karmice. Astfel el desface legăturile care ne determină să revenim aici pe pământ. Dar o face la alegerea si cerea noastră.

Sub aspectul său negativ este cunoscut ca RUDRA – distrugătorul – sau cel ce te face să plîngi. El are puterea de dezintegrare, de distrugere, guvernând moartea. Totusi si în acest aspect negativ este cuprins pozitivul. Pentru că El e cel care ne eliberează de iluzia corpului, de învelișul muritor.

Revenind la aspectul de Shiva, în hinduism zeul Shiva este considerat yoghinul perfect, deține un perfect control al minții și simțurilor. Asemănat cu Shiva este orice om care a descoperit scânteia divină ascunsă în suflet și și-a sfârâmat lanțurile. Devine astfel Shiva.

Este ascetul și iubitul, este cel care aduce moartea, dar și cel care conferă victorie asupra morții. E beneficul, cel ce oferă învățătura cunoașterii si ne acordă uneori grația sa. Mai poartă numele de Hara sau Fermecătorul, datorită naturii sale eliberatoare. Doar iubirea reală eliberează ființele de karma. El e ființa capabilă de o asemenea iubire și cel capabil să nască în alte ființa această iubire. E cel ce salvează ființele din roata karmică – samsara - fiind centrul acesteia, unde dacă prin evoluție ajungem, ne încheiem cliclul experintelor vieții revedenind una cu Dumnezeu.
Trintatea paralela
La ce ne folosește să știm toate acestea?

Când vrem să materializăm, folosim dorința si voința Tatălui;

Când vrem să menținem ce-am creat, folosim ritmicitatea, insistența, miscarea, schimbul cu mediul, non-judecarea și protecția Fiului cu tot ceea ce înseamnă el;

Când dorim schimbare, transformare, evoluție și cunoașterea de dincolo de minte, folosim iubirea, autocontrolul, energia și grația Duhului Sfânt;

Si deseori pentru a fi fericiți e necesar să le folosim pe toate trei împletindu-le într-un fir magic ce ne leagă de forțele lui Dumnezeu.

Ne foloseste nu doar ca act de cultură, ci mai ales ca act de cunoaștere a elementelor universului, cu care în calitate de ființe spirituale lucrăm. După cum puteți vedea, toate aceste trei elemente divine, prezente în creștinism, sunt prezente ș i în hinduism, dar și în cabalah iudaică și în alte religii și tradiții despre care nu am vorbit aici. Explicația hindusă mie mi se pare destul de ușor de înțeles, astfel încât să știm cum să lucrăm, cui să cerem și ce anume să cerem corect.

Carla von Vlad


Program cursuri REIKI si seminarii

CURS REIKI USUI, gradele 1,2,3.
- 16 noiembrie 2019 ora 11:00, București
Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.

Promotie carti

Toate cele 5 carti la 100 lei!

La această promoție ai transportul inclus!(transportul se va face prin curierul firmei în București și prin Posta română în celalalte orașe) .
Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.

De ce sa faci reiki?

Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. (continuare)

Draga FEMEIE,

Orice nume ai avea, orice vârstă, orice profesie, orice preocupare, nu uita niciodată că prin faptul că ești femeie deții focul creației, care ascunde în el esența iubirii. Iar în asta constă FEMINITATEA TA. Văd pe net multe comentarii, sfaturi și analize, “profunde” și “serioase”, despre cum ar trebui să fim, ce să facem și cum să înțelegem viața ca să fim fericite. (continuare)

Despre mine

Despre mine De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită. (continuare)

Ce pregatire am?

Cine sunt Din toate acestea, din trăiri și experiențe personale, din dorința de cunoaștere și de a o împărtăși pe cât posibil cât mai multor oameni, am început să scriu pe site-ul Lumea spirituală articole pe teme psihologice și spirituale, am crescut o dată cu site-ul și continui să cresc, am făcut inițieri și cursuri. În acest timp am publicat 5 carți și continui să scriu, având în pregătire încă alte câteva manuscrise pe aceste teme. (continuare)

Codul secret al amerindienilor

Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. (continuare)

Despre karma

Karma este efectul de bumerang, și chiar mai mult decât atât. Nu întotdeauna karma este a primi, ceea ce ai dăruit. Karma uneori înseamnă și că nu poți procesa anumite emoții, ești blocat în ele, nu poți trece peste. Și atunci e necesară vindecarea. Venim aici uneori pentru asta. (continuare)

Despre cuvânt

Nu putem ignora afirmația apostolului Ioan, Dumnezeu era Cuvântul. Pentru că pur și simplu cuvântul este cel ce zidește sau dărâmă. Cuvântul crează. CUVÂNTUL din care TOTUL s-a făcut este vibrație. Este sunet încărcat cu o anume informație exactă, direcționată precis, ce acționează asupra lumii din jur, dar în primul rând asupra emitentului. Chiar dacă cuvântul e adresat altcuiva. (continuare)

Despre dorinta, evolutie, sens…

Dorința umană e deseori un program de bază al sufletului ce se cere înfăptuit, materializat… și asta doar pentru a experimenta și prin experientă să creștem ca spirite, precum florile în acel promis Rai. (continuare)

Despre iubire

Nu am să dau o definiție, e imposibil. Nu doar pentru că e o trăire personală și unică, și în același timp atât de universală, cunoscută, și dorită de toți. Nu... Ci am să încerc foarte pe scurt să răspund unei întrebări puse de multi căreia i-am găsit un răspunsul destul de târziu. (continuare)

Tot despre iubire

A iubi pe celălalt este condiția esențială într-o relație, a fi alături de el/ea când există probleme în cuplu este o dovadă certă de iubire, însă a te lăsa călcat în picioare de cel iubit este o dovadă certă de NEIUBIRE DE SINE. (continuare)

Despre fericire

Ce înseamnă ea? Este o stare. O stare magică și magnifică, zbor peste munți tăcuți și ape învolburate, aripi spre stele, și îmbrățișare a sufletelor, dans cu un Dumnezeu nevăzut, și toate acestea sunt doar cuvinte palide pentru a descrie mai poetic o stare. (continuare)

Binecuvântare - Carla von Vlad

Cursuri si intieri reiki

ochi magic

Unele secrete ale lumii spirituale

"Materia este derivata din minte, si nu mintea din materie"
- Cartea tibetana a marii eliberari -

"Tu esti intregul univers.
Tu esti in tine si totul este in tine.
Soare, luna si stele se invirt in tine."
- Swami Muktananda -

Lumea spirituala este lumea unde totul este posibil. Este Lumea din care se naste realitatea. Nimic nu poate exista in planul fizic, daca nu a fost intii nascut in Lumea spiritului. Dar cine determina ce si cum se naste? Sau mai bine spus in ce masura putem controla aceasta Lume? Este numai lumea lui Dumnezeu sau ratacesc prin ea si alt tip de entitati apartinand altor lumi? (continuare)

Binecuvantare Grau insorit

Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.

Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.

Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer. (continuare)