Home

CSS Nested Menus Css3Menu.com


Este liberul arbitru o iluzie?

Este liberul arbitru o iluzie? Toți credem în ceva, suntem adepții unor teorii create de alții, pe care le preluăm pentru simplul fapt că rezonează cu noi, altfel spus ne identificăm cu esența lor, și ne simțim comod când apelăm la ele, pentru a ne argumenta reușitele, dar mai ales experiențele ce nu ne-au făcut plăcere.

Unii din noi cercetează dincolo de aceste teorii și găsesc teritorii noi și spații unde se regăsesc pe ei înșiși. Aceștia sunt oamenii dornici de cunoaștere, ca mine, ca tine, cel/cea care ai ajuns pe acest site, neîntâmplător.

Deci… una din întrebările esențiale pentru viață este: avem libertatea de a ne construi soarta, sau totul este dinainte stabilit? Și oare cum e mai simplu să gândim? Orice am face, vom ajunge la aceleași experiente, sau experiențele le trăim în funcție de cum gândim, acționăm și simțim.

În mod straniu, deși aceste două teorii par opuse, pot spune că ambele au în ele mult adevăr.

PROGRAMUL KARMIC.

Venim aici cu un program scris în ADN-ul nostru spiritual și în stele, adică în astrograma karmică. Rădăcinile lui se pierd în vieți trecute și în istoria familiei în care ne-am născut până la al nouălea neam. Pentru că nu întâmplător ne naștem într-o anume familie, ci datorită faptului că am rezonat cu ei și experiențele lor de viață.

Astrograma karmică ne indică lecția sau lecțiile din viața trecută, neînvățate, (dacă există vreuna și în general cam există) dar și noua lecție ce o avem în această viață, precum și menirea, adică scopul principal cu care venim, sau altfel spus ce avem de dăruit lumii acum.

Dar nu despre karma vreau să vorbesc eu aici, ci despre cât de liberi alegem de fapt.

AVEM CONDIȚIONĂRI.

Condiționări de bază și condiționări în alegere.

Condiționări de bază

Nu pot să nu mă refer pe scurt la condiționările materiale, cum ar fi: sexul cu care ne-am născut, tara, familia, mediul, gradul de inteligență, aspectul fizic, talentele, personalitatea și caracterul.

Ele toate fac parte din noi, din soarta noastră ca ființe pe acest pământ. Venim cu ele, deci fac parte din condiționările de bază.

Condiționări în alegere

Ne aprindem țigara și tragem fumul în piept. E o alegere?

Vrem o slujbă mai bună, dar de fiecare dată când aplicăm suntem respinși. E o alegere? Unde e liberul arbitru aici?

Dorim să slăbim, dar nu ne ducem niciodată cura de slăbire până la capăt, deși o începem deseori. De ce?

Vrem o relație minunată, dar totuși suntem singuri. Parcă toate relațiile noastre sunt trase la indigo, alegem un partener pe care îl credem potrivit, dar relatiile urmează același tipar și se sfârșesc cam în același fel. Am ales noi asta? Sau e vorba de soartă!

Vrem să facem o afacere, dar nu ne putem mobiliza să începem. Nu știm de unde, nu știm cum, mai ales că nu avem bani. Și totuși știm că alții în aceleași condiții au reușit. Oare de ce? E soarta noastră să fim doar simpli angajați? Sunt ceilalți mai deștepți ca noi? Ne lipsește curajul? De ce?

Ce ne împiedică de fapt!

1 - dorințele reale, aflate la nivel de Sine, dorințe deseori neconștientizate.

2 - programele aflate la nivel inconștient, programe de care nu suntem conștienti, dar care ne dictează deseori ce decizii să luăm.

3 – obișnuințele, sau altfel spus, schemele mentale formate prin repețiție.


1. DORINȚELE REALE, AFLATE LA NIVEL DE SINE, DORINȚE NECONȘTIENTIZATE.

Sinele este esența ființei, este ACEL CEVA VEȘNIC, acea parte din ființa noastră ce păstreză toate infomațiile existenței noastre, acea parte din ființă care nu piere, partea divină ce există de la începutul timpurilor și e prezență în orice ființă, animal sau om. E Dumnezeul din noi, acel Dumnezeu ce experimentează viața, învață, studiază universul în mișcare, memorează, și merge înainte fără să uite nimic. Evoluează. Pentru că acesta este scopul lui.

Tot ce ne dorim la nivel de sine se realizează mai devreme sau mai târziu. Uneori chiar peste 10 vieți. Iar dorințele sinelui sunt neîntâplătoare, pentru că sunt acelea ce îl ajută pe el să evolueze, să învețe, să experimenteze, ceea ce el alege ÎN FUNCȚIE DE ce a învățat până atunci. Sinele are drumul său și curiozitățile sale. Sinele alege, iar noi suntem creați să trăim aici, pe pământ, alegerile Sale. Totul concură la asta.

Sub acest aspect LIBERUL ARBITRU conștient este limitat. Daca la nivel conștient ne dorim ceva, iar la nivel de Sine ne-am programat o altă lecție, vom experimenta lecția aleasă la nivel de sine.

De exemplu, dacă la nivel conștient ne dorim să fim bogați, iar la nivel de sine am ales să experimentăm o viață simplă, lecția simplității, a cumpătării, a hărniciei, a voinței, a smereniei, etc, atunci nu vom deveni cu ușurință bogați. Dacă la nivel de sine am ales singurătatea, nu vom experimenta căsătoria sau o relație împlinită, vom rămâne mereu singuri. Dacă am ales o anume lecție cu o anumită persoană, relația va tinde spre ceea ce e în program, chiar dacă la nivel conștient am dori ca ea să fie altfel.

Putem schimba programul ales la nivel de sine?

Da.

Cum?

Rugăciune, programare neurolingvistică, dar mai ales CONȘTIENTIZAREA LECȚIEI ce o avem de învătat. Spre exemplu, dacă am ales lecție singurătății și am avut parte de ea, am înțeles experiența cu tot ce înseamnă ea, putem alege altceva. Însă cu siguranță ne trebuie, voință, curaj și răbdare. Timpul va lucra pentru noi. Dar și noi trebuie să lucrăm pentru noi, în sensul dorit.

Ar mai fi multe de spus, pentru că sinele conține în el universul, însă acum am să mă rezum la atât.

2. PROGRAMELE AFLATE LA NIVEL INCONȘTIENT, PROGRAME DE CARE NU SUNTEM CONȘTIENTI, DAR CARE NE DICTEAZĂ CE DECIZII SĂ LUĂM.

Reamintesc că psihicul este alcătuit pe straturi: conștient, subconștient, inconștient. Subconștientul este poarta dintre cele două, e calea prin care ne parvin semnalele din noi și devin conștiente. Uneori sub formă de vise, alteori sub formă de sincronicități, ori pur si simplu de dorințe și gânduri.

INCONȘTIENTUL este practic o arhivă, dar o arhivă vie. În el sunt păstrate amintirile, atât din trecut, dar și din viața prezentă. Diferența dintre el și Sine este subtilă. Ele parțial se suprapun. Dacă SINELE este “o ființă cu dorințe”, o ființă ce vrea să experimenteze, să evolueze, să cunoască, INCOȘTIENTUL este „paznicul”, gardianul, este acea parte din noi care, pe baza amintirilor stocate, ne poate bloca uneori, accesul la anumite experiente. Și asta pentru că el le consideră periculoase. La nivel fizic, dar mai ales la nivel emoțional.

El nu face decât să ne apere de experiențele ce în trecut l-au făcut să simtă emoții dureroase. Are desigur rostul și sensul său, de conservare a ființei.

Spre exemplu dacă întâlnim o anumită persoană și ne simțim atrași instantaneu de ea, la nivel conștient ne dorim să fim împreună, la nivel de sine e posibil să avem o lecție de experimentat în baza vieților trecute, însă partea inconștientă din noi ne spune “stop, stai departe de ea, pentru că eu știu că s-ar putea să te doară. Te-a făcut să suferi cândva.” Atenție pericol!!! Și inconștientul astfel primează, iar lecția sinelui trece în plan secund și poate rămâne neînvățată.

Pentru că la nivel de sine poate că ne dorim să vindecăm relația, ori ne-am programant să ducem experineța la capăt, să îi dăm alt final. Și chiar aceasta ne este lecția. Dar inconștientul o știe pe a sa, și strigă tare în noi: atenție, te-a făcut să suferi cândva!!! Fugi!

Sau dimpotrivă, deși nu mai avem programe comune, știm că ne-am cunoscut cândva, și în baza acestor amintiri din noi, inconștientul ne poate spune: du-te la el/ea. Cu ființa asta ai experimentat liniștea, pacea, evoluția. Însă deși ne atrage cumva (în baza amintirilor trecute ce crează familiaritate) persoana la nivel conștient, fie nu ni se pare atrăgătoare, fie nu dorește să fie cu noi din motivele sale. Ne-am trăit deja pasiunea, am experimentat deja lecțiile iubirii umane. Nu mai avem programe, avem doar amintiri inconștiente cu el/ea.

E de altfel posibil ca la nivel de Sine să avem sau nu, un program cu cineva, iar în baza acestui program se va lega sau nu o relație. Ne putem îndeplini programul sau nu.Sau îl putem împlini parțial.

De ce? Alegem liberi?

Parțial.

Mai suntem condiționați de ceva în afară de programele sinelui și de gardian?

DA. Suntem condiționați de obiceiuri.

3. OBIȘNUINȚELE, SAU ALTFEL SPUS, SCHEMELE MENTALE FORMATE PRIN REPEȚIȚIE.

Obișnuința este o a doua natură. Și nu întâmplător se spune așa. Obișnuințele crează caractere și personalități. Ele pot veni de departe din timp, sau poat fi create acum, în viața aceasta. Pot fi preluate de la părinți, sau din mediul social, cum ar fi de exemplu fumatul, mâncatul în exces, sau ascultarea unui anumit tip de muzică. Ori lenea, sau trezutul la o anumită oră, sau instabilitatea emoțională manifestată prin schimbări de dispozitie, pentru că așa făcea unul din părinți sau din frați. Ori neseriozitatea, ori înșelatul partenerului, doar de dragul artei de a o face. Ori cititul, ori plimbările în natură, ori sportul, sunt și acestea obișnuințe.

Obișnuințele formează scheme în creier, trasee neuronale, ce ne determină să acționăm într-un anumit mod uneori chiar împotriva voinței noastre. O voință slabă desigur.

Alegem liberi când avem obișnuințe?

Desigur că nu. S-au creat deja cărări info-energetice în noi, lucru deomonstrat de neurologi. Există scheme neuronale. Suntem conștienți de ele și uneori dorim să le putem schimba.

Putem face asta? Sau altfel spus, putem alege liberi să ne schimbăm obiceiurile?

Da.

Desigur nu este ușor.

ÎN CONCLUZIE…

Deși ar mai fi multe de spus, este doar un articol pe un site.

Aș spune că LIBERUL ARBITRU este ceea ce alegem la nivel conștient.

Dar acest liber arbitru ESTE CONDIȚIONAT de tot ceea ce ESTE deja în noi.

Dorințele, respectiv alegerile, ne sunt dictate de ceea ce suntem, de locul nostru în lume, de nivelul la care suntem ca ființe, de inteligența noastră de la un anume moment (ea poate evolua), de înțelegerea lumii și a vieții, de prezent.

Am spus deseori că liberul arbitru este singurul lucru pe care Dumnezeu nu ni-l poate lua. Este adevarat.

Condiționați de CINE SUNTEM, alegem. Alegem bazându-ne vrând, nevârnd pe experință. Pe experiența numită viața noastră.

Cum?

Dincolo de programele pe care le creem AUTOMAT prin faptele, gândurile și emoțiile noastre, programe karmice, programe ce crează viață – destin – în baza LEGILOR UNIVERSULUI, avem „acel ceva” numit CONȘTIINȚĂ.

Avem în noi „programul de bază” prin care putem diferenția BINELE de RĂU. Dualitate prezentă la nivel pământeam. Prin acest program noi avem libertatea de a alege în fiecare clipă. Motorul punerii în practică a alegerii este VOINȚA. Prin voință noi acționăm la nivel fizic. Iar ACȚIUNEA este ALEGERE MATERIALIZATĂ.

Putem alege să gândim pozitiv sau negativ, putem alege să acționăm într-un anumit fel sau să nu facem nimic într-o anumită situație, putem alege să ne înfruntăm temerile, putem alege să ne vindecăm un obicei prost, putem alege să începem ori să finalizăm ceva, să avem o relație sau să fugim de ea, putem alege să învățăm ceva sau putem trece indiferenți prin viață.

LIBERUL ARBITRU ESTE ÎNTR-ADEVĂR CONDIȚIONAT: de programele sinelui, de gardianul numit “inconștient”, de obiceiurile noastre mai mult sau mai puțin importante, însă, dincolo de acestea există așa cum am spus, CONȘTIINȚA, cunoașterea sensului vieții, scrisă în noi toți, cu sensul ei, EVOLUȚIA.

Suntem ființe extrem de complexe, avem multe straturi (niveluri) ale sufletului și ale conștiinței ce par contradictorii uneori, (in Vede se spune că sunt 11) ,însă scopul lor e același, conservarea sufletului și evoluția sa. Suntem ființe condiționate de ceea ce numim trecut, respectiv de experiențele noastre, însă asta nu ne limitează să nu devenim orice. Orice ne dorim la nivel conștient.

Pentru a alege liber e necesar să ne ascultăm VOCEA SINELUI și să înțelegem ce vrea de fapt ea. Conștienți de ceea ce ne spune, putem nu doar să-i împlinim dorințele, dar le putem și schimba.

Iar aceasta NE VORBEȘTE când TĂCEM și SUNTEM RELAXAȚI. Când ieșim din beta și intrăm în alfa, sau tetha. Când ne rugăm și cerem ajutorul divin. Când reușim să eliminăm paraziții: și anume influențele altora, influențele modei, înfluențele experiențelor negative, fricile, lenea, lăcomia, orgoliile.

Toți avem acces la propriul sine. Așa suntem creați.

Pentru a pune în practică ceea ce AM ALES, deseori e necesar să ne înfruntăm inconștientul (creator de realitate) și obiceiurile ( ce ne țin deseori prizonieri)). Iar pentru asta avem nevoie de VOINȚĂ. Avem nevoie de PACE, ce o creem prin acceptarea situației prezente și a propriei persoane, acceptare sinonimă cu iubirea de sine. Avem nevoie de convingerea că merităm, avem nevoie de răbdare pentru a materializa sau a pune în practică acea alegere, și avem nevoie de credință în bunul Dumnezeu pentru a primi ajutor.

Carla von Vlad


Program cursuri REIKI si seminarii

CURS REIKI USUI, gradele 1,2,3.
- 16 noiembrie 2019 ora 11:00, București
Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.

Promotie carti

Toate cele 5 carti la 100 lei!

La această promoție ai transportul inclus!(transportul se va face prin curierul firmei în București și prin Posta română în celalalte orașe) .
Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.

De ce sa faci reiki?

Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. (continuare)

Draga FEMEIE,

Orice nume ai avea, orice vârstă, orice profesie, orice preocupare, nu uita niciodată că prin faptul că ești femeie deții focul creației, care ascunde în el esența iubirii. Iar în asta constă FEMINITATEA TA. Văd pe net multe comentarii, sfaturi și analize, “profunde” și “serioase”, despre cum ar trebui să fim, ce să facem și cum să înțelegem viața ca să fim fericite. (continuare)

Despre mine

Despre mine De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită. (continuare)

Ce pregatire am?

Cine sunt Din toate acestea, din trăiri și experiențe personale, din dorința de cunoaștere și de a o împărtăși pe cât posibil cât mai multor oameni, am început să scriu pe site-ul Lumea spirituală articole pe teme psihologice și spirituale, am crescut o dată cu site-ul și continui să cresc, am făcut inițieri și cursuri. În acest timp am publicat 5 carți și continui să scriu, având în pregătire încă alte câteva manuscrise pe aceste teme. (continuare)

Codul secret al amerindienilor

Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. (continuare)

Despre karma

Karma este efectul de bumerang, și chiar mai mult decât atât. Nu întotdeauna karma este a primi, ceea ce ai dăruit. Karma uneori înseamnă și că nu poți procesa anumite emoții, ești blocat în ele, nu poți trece peste. Și atunci e necesară vindecarea. Venim aici uneori pentru asta. (continuare)

Despre cuvânt

Nu putem ignora afirmația apostolului Ioan, Dumnezeu era Cuvântul. Pentru că pur și simplu cuvântul este cel ce zidește sau dărâmă. Cuvântul crează. CUVÂNTUL din care TOTUL s-a făcut este vibrație. Este sunet încărcat cu o anume informație exactă, direcționată precis, ce acționează asupra lumii din jur, dar în primul rând asupra emitentului. Chiar dacă cuvântul e adresat altcuiva. (continuare)

Despre dorinta, evolutie, sens…

Dorința umană e deseori un program de bază al sufletului ce se cere înfăptuit, materializat… și asta doar pentru a experimenta și prin experientă să creștem ca spirite, precum florile în acel promis Rai. (continuare)

Despre iubire

Nu am să dau o definiție, e imposibil. Nu doar pentru că e o trăire personală și unică, și în același timp atât de universală, cunoscută, și dorită de toți. Nu... Ci am să încerc foarte pe scurt să răspund unei întrebări puse de multi căreia i-am găsit un răspunsul destul de târziu. (continuare)

Tot despre iubire

A iubi pe celălalt este condiția esențială într-o relație, a fi alături de el/ea când există probleme în cuplu este o dovadă certă de iubire, însă a te lăsa călcat în picioare de cel iubit este o dovadă certă de NEIUBIRE DE SINE. (continuare)

Despre fericire

Ce înseamnă ea? Este o stare. O stare magică și magnifică, zbor peste munți tăcuți și ape învolburate, aripi spre stele, și îmbrățișare a sufletelor, dans cu un Dumnezeu nevăzut, și toate acestea sunt doar cuvinte palide pentru a descrie mai poetic o stare. (continuare)

Binecuvântare - Carla von Vlad

Cursuri si intieri reiki

ochi magic

Unele secrete ale lumii spirituale

"Materia este derivata din minte, si nu mintea din materie"
- Cartea tibetana a marii eliberari -

"Tu esti intregul univers.
Tu esti in tine si totul este in tine.
Soare, luna si stele se invirt in tine."
- Swami Muktananda -

Lumea spirituala este lumea unde totul este posibil. Este Lumea din care se naste realitatea. Nimic nu poate exista in planul fizic, daca nu a fost intii nascut in Lumea spiritului. Dar cine determina ce si cum se naste? Sau mai bine spus in ce masura putem controla aceasta Lume? Este numai lumea lui Dumnezeu sau ratacesc prin ea si alt tip de entitati apartinand altor lumi? (continuare)

Binecuvantare Grau insorit

Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.

Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.

Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer. (continuare)