Home

CSS Nested Menus Css3Menu.com


Scoala... si rostul ei

Va mai aduceti aminte de ceea ce ati invatat la chimie in clasa a cincea? Sau poate intr-a saptea! Sau mai tineti minte toate virfurile muntoase si inaltimile din Carpatii meridionali, ori din Alpi, memorate pentru a lua o nota de trecere la geografie, sau productia economica a Venzuelei, de la "geografie economica"? Ori poate lectia de gramatica latina, sau de biologie...
Scoala Daca va amintiti toate aceste informatii si detalii, felicitari! Sunteti uimitor. Eu nu mi le mai amintesc... Imi amintesc doar ca as fi preferat sa-mi petrec timpul altfel, atunci cind cu citeva zile inainte de teza la chimie, trebuia sa stau in casa sa invat... Si imi amintesc momente din viata mea cea de dupa scoala, in care mi-am spus dezamagita: "daca as fi stiut..." Si acest "daca" nu se referea la informatiile acumulate la lectiile de chimie. Si din nefericire la nici una din materiile din programa scolara, de atunci sau... de acum, ci la cu totul altceva.
Ca si mine si voi ati invatat toate aceste materii, sau poate le-ati fentat strecurindu-va printre lectii si ore, alegind un joc cu copiii pe maidanul din colt. Nu conteaza... Ati terminat totusi scoala.
Insa v-ati simtit pregatiti pentru viata atunci cind ati terminat liceul? Sau poate facultatea? Ati invatat la scoala cine sunteti cu adevarat? Ati inteles legile universului, cele folositoare vietii? Ati reusit sa invatati sa fiti voi insiva, sa intelegeti misterele vietii si mai ales ca viata niciodata nu inceteaza sa ne uimeasca cu misterele ei? Daca da. E minunat. Recomandati-mi si mie acea scoala, nu ca s-o fac... e tardiv, ci ca sa strig: Slava Domnului exista!
Insa parerea mea e alta in acesta privinta. Sistemul de invatatmint actual si trecut nu ne pregateste deloc pentru viata. Si de aici... pleaca o multitudine de probleme. Deseori chiar probleme de destin. Pentru ca fiind la liceu trebuie sa ne alegem o profesie, si multi din noi ajungem sa ne alegem o profesie cu care nu avem nimic in comun. Criteriile... sunt diverse: e la moda, se cistiga bine, e o profesie respectata, poti sa faci cariera usor, ori colegul smecher va da acolo, sau tipa care are note mari va face tot asta, ori fiindca tati a zis ca ar fi cel mai potrivit...
Si... in scurt timp cei ce au ales dupa aceste criterii isi pot da seama ca banii nu curg, avasarea se lasa asteptata, sefii sunt aroganti, pretentiosi ori habar n-au de nimic, pe scurt eforturile lor au fost zadarnice. Ori, mai rau ca viata devine golita de sens, de continut. Realizeaza ca nu e locul lor acolo si nici macar nu fac ceva interesant. Si scoala pe care au terminat-o nu le foloseste la nimic! La nimic din ce le-ar putea aduce o viata implinita. Se simt pierduti intr-o lume necunoscuta, noua, straina... o lume pentru care nu au fost pregatiti.
Nu absolutizez, exista si exceptii si oameni care stiu sa-si aleaga profesia si drumul in viata, care se cunosc pe sine si isi gasesc repede implinirea. Poate au avut parte de parinti intelepti, poate ei insisi s-au nascut cu mult discernamint, poate ca au avut profesori buni, sau doar noroc. Desi nu cred in noroc. Pentru ca ideia ca nimic nu e intimplator e contrarie celei care considera ca exista noroc.
Am terminat scoala si am intrat in viata. Nu mai avem lectii si ore si profesori si teze si totusi ceva nu e chiar asa cum am visat. Suntem liberi, dar... totusi nemultumiti de ceva. Ceva... Dar oare ce e acel ceva!
Poate ca e doar faptul ca relatia cu iubita lasa de dorit. Poate ca iubitul nu stie sa fie atit de tandru sau comunicativ. Poate ca ne trezim lipsiti de prieteni pentru ca nu stim sa ne apropiem de ei, iar colegii cu care ne obisnuisem au plecat fiecare pe propriul sau drum.
Ne trezim fata in fata cu viata si ne e frica de viata, de ceilalti, dar mai ales ne e frica de noi. De potentialul extraodinar care exista in fiecare din noi. Ne trezim ca avem atitea idei... si toate ni se par inaplicabile. Pentru ca visele se implinesc numai in vise, in filme sau pentru cei bogati..., zicem noi.
Am terminat scoala si ne simtim pierduti si dezorientati, intr-o lume plina de oameni care fiecare poarta o masca. Vesela, trista, aroganta, umila, dar totusi o masca.
Am terminat scoala si ne trezim pe scena vietii, jucind un rol ales sau impus, intr-o lume plina de actori, ale caror chipuri nu le putem vedea sau intelege. Pentru ca nu e un teatru obisnuit, e un teatru cu masti. Fiecare isi alege masca preferata, fata pe care vrea s-o arate lumii. E nevoit sa faca asta...si atunci o alege. Vesela, trista, aroganta, umila, dar nu e propria lui fata. Dar... toti umbla asa!
Nu am invatat sa citim dincolo de masti. Daca am face-o oare ce s-ar intimpla? Dar oare ce s-ar intimpla daca ceilalti ar afla ce ascundem sub propia masca. Maretie, frumusete sau un hau cenusiu... Vulnerabilitate? Fata de ceilalti? Fata de noi insine?
Asa am fost invatati sa ne ascundem noi insine de ceilalti, de parinti, de profesori, de prieteni, de partenerul de viata. Ne jucam drama intr-un mod lipsit de originalitate, banal, tras la indigo dupa mastile celorlati... Stereotipie?
Da. Doar asta poate crea o drama inautentica, lipsita de continut. Macar daca ar fi o drama reala! O iubire reala! O viata reala! O tristete reala!
SI ATUNCI MA INTREB CE NAIBA AM INVATAT LA SCOALA!!!
Stai un pic, vor spune unii... educatia e datoria parintilor, scoala se ocupa cu stiinta. Iar eu le voi raspunde cu un NU ferm. Dincolo de cei sapte ani de-acasa, care cred ca sunt necesari si de bun simt tuturor, nu cred ca e o obligatoriu ca toti parintii sa fie pregatiti pentru viata. Pentru ca pur si simplu nu au invatat asta in scoli, pentru ca nici bunicii lor n-au invatat si daca ne ducem dincolo de a treia generatie, nu mai avem ce zice. Acces la scoala aveau numai nobilii, deci... No coment! Frustrarile, fricile, lipsa de cunoastere a parintilor nostri tranformate in mentalitati si sabloane, ne sufoca. Suntem incarcerati intr-un cerc de idei preluate, si luate ca litera de lege, din care deseori nu indraznim sa evadam nici cu gindul.
SA GINDIM? Dar noi n-am fost invatati sa facem asta in scoli!
Acolo am fost invatati sa preluam ideile altora. Atit. Am luat parte la un maraton al memoriei. Cine stocheaza mai multe date despre diverse chestii, pardon "materii", cu care nu multi vom avea niciodata de-a face, ala e campion. Ala ia nota mare. E laudat. E premiant. E cel mai bun.
E datoria parintilor sa isi educe copiii. Da. Dar fac si ei ce pot... in propiile limite, date tot de sistemele de invatamint si de parintii lor ce au trecut printr-un razboi, sau poate doua, prin comunism... prin propriile lupte cu viata. Nu merge. E un cerc vicios!
Sa asteptam sa devenim intelepti pentru ca abia dupa aceea sa avem copii? Daca am face asta cred ca populatia Terrei s-ar reduce mai drastic decit dupa un razboi nuclear.
CE CRED CA AR FI POTRIVIT SA SE STUDIEZE IN SCOLI?
In primul rind ideile de baza prezentate intr-un stil mult mai accesibil, mai atragator si mai interesant al materiilor care se studiaza deja. Insa fara detalii inutile, fara tone de pagini de memorat. Ci doar atit cit sa avem o perspectiva asupra stiintelor. Sa ne putem alege un drum in viata. Cultura generala este ceva necesar. Si astfel reducindu-se inutilul se poate face loc pentru altceva.
Ce anume? Exista sisteme care se ocupa cu studierea omului si a artei de a trai. Da, unul din acestea este PSIHOLOGIA, altul e legat de SPIRITUALITATE si religii (prezentate neutru si fara intentia de a speria cum se intimpla in prezent), mai sunt vechii filozofi ale caror idei sunt perfect valabile si azi, dar si noile filosofii. Si... mai e LOGICA. Problemele de logica dezvolta gindirea. Mai adaug la toate acestea JOCUL. Da jocul, pentru ca dezvolta CREATIVITATEA. Foarte necesare ar fi orele (workshopurile) de creativitate, de autocunoastere, de comunicare, de spontaneitate, pentru care ca adulti, daca alegem sa le facem, suntem nevoiti sa dam multi bani. Dar in general merita. Necesar ar fi si TEATRUL. Nu ca spectator, ci jocul de rol. Da teatrul, pentru ca dezvolta anumite resurse inconstiente din om, pentru ca ne invata limbajul non verbal si paraverbal. Ne mai invata spontaneitatea, creativitatea si... ajuta la descifrarea mastilor. Chiar si a propriei masti. Teatrul se impleteste cel mai mult cu psihologia.
Imi laud profesia! Sigur, o iubesc si ii sunt datoare cu destule...
Insa nu cred ca trebuie sa transformam scoala intr-o facultate de psihologie. Notiuni de baza ale psihologiei sunt suficiente. Si nu cred ca informatiile cuprinse in manualele de psiholgie care se studiaza in prezent la unele scoli sunt cele mai potrivite. In fond toate cele enumerate mai sus tin de psihologie.
Pentru ca invatam uneori prea tirziu, sau deloc, ca foarte importante in viata sunt AUTOCUNOASTEREA, COMUNICAREA corecta si libera cu propriul sine si cu ceilalti, din care deriva INCREDEREA IN SINE, INITIATIVA, SPONTANEITATEA. Mai sunt si altele? Probabil.
O spun din nou, scoala nu a invatat sa ne invete, cel mai important lucru din lume, SA GINDIM! Sa gindim liber, nu doar sa preluam idei gindite de ceilalti.
CINE ARE INTERESUL CA SCOLILE SA RAMINA IN INTUNERIC? SI DE CE?
De ce oare nu se invata tehnici de manipulare in scoli, de persuasiune, de comunicare non-verbala ? V-ati intrebat ? Oare de ce ? Sunt sigura ca ati inteles de ce. De ce lumea asta NU e condusa de iluminati? De cine e condusa lumea asta si in ce scop ? Ce interese sunt in joc. Si cui ii este de folos sloganul : « multi, dar prosti ! » Cine se mai face profesor din pasiune, din vocatie? Cei care fac asta sunt exceptii. Si cine are interesul ca acest lucru sa se mentina asa? Nu fac politica si sper din tot sufletul sa nu ajung sa fac vreodata. Eu vorbesc doar din punct de vedere spiritual.

SOLUTIA SE NASTE O DATA CU PROBLEMA

Tot ce se intimpla in jurul nostru are o cauza, iar cauza isi are izvorul in spirit. Schimbarile pe care le vedem in jurul nostru, (clima, cutremure, vulcani, criza economica), reclama o schimbare in noi insine. Dar cine sa-i invete pe oameni? Cine sa le spuna ca in loc sa se plinga, mai bine s-ar ruga, mai bine ar cauta cai de iesire din probleme, mai bine s-ar apropia de divinitate si de ei insisi. Cine sa ii invete pe oameni ca SE POATE. Si ca asta vrea Universul de la noi!
Conducatorii lumii n-au avut acest interes...
Numai ca toti cei ce conduc aceasta Lume uneori nu realizeaza ca fara permisiunea Creatorului ei nu ar putea sa o conduca. Nici cei condusi nu realizeaza asta...
Imaginati-va un fel de sita imensa, o sita energo-informationala ce se misca peste lume, prin care trebuie sa trecem. Selectia pentru o noua lume a inceput.
Fapt pentru care Dumnezeu ne-a deschis caile spre cunoastere, acum mai mult decit oricind. Pentru ca altfel selectia n-ar fi fair! Asa ca e bine sa nu uitam ca nici o problema nu se creaza in aceasta lume, fara a fi creata concomitent si solutia ei.
CE PUTEM FACE TOTUSI PINA CIND LUCRURILE DIN JURUL NOSTRU SE VOR SCHIMBA?
Sa ne schimbam noi insine. Oricine, incepind cu copiii spirituali ai universului si terminind cu inteleptii lui, atit cit este AICI, este pentru a invata ceva. Avem deschise caile sa invatam sa discernem binele de rau, sa intelegem ca avem puterea de a alege dintr-o multitudine de drumuri alternative, drumul nostru. Dintr-o multitudine de parerei pe cea cu care rezonam, sau pe cea care ne va ghida spre propriul adevar.
Datorita lui Dumnezeu al carui scop este sa putem evolua, avem astazi acces la o multitudine de carti, studii si cursuri, filme. Dincolo de materiile plictisitoare ale scolii si de profesorii nepregatiti exista totusi aceasta deschidere.
Problema este ca si intre acestea trebuie sa discernem... ceea ce nu e usor. Uneori e chiar destul de greu. Informatiile uneori sunt contradictorii si sufletul aflat in cautarea Luminii nu stie sa ce sa creada. Pe buna dreptate! Informatiile eronate sau rau intentionate sunt atit de subtile... Deseori lupul umbla in haine de miel.
Sistemul de invatamint e execrabil in prezent. Pentru simplul fapt ca nu ne este de un real folos pentru viata. Ar trebui schimbat? Da! Cu siguranta, da.
Si... numai Dumnezeu poate sa-l schimbe.
Dar sa nu uitam nici o clipa ca Dumnezeu lucreaza prin oameni.

Intelepciune si lumina tuturor!

Carla von Vlad


Program cursuri REIKI si seminarii

CURS REIKI USUI, gradele 1,2,3.
- 16 noiembrie 2019 ora 11:00, București
Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.

Promotie carti

Toate cele 5 carti la 100 lei!

La această promoție ai transportul inclus!(transportul se va face prin curierul firmei în București și prin Posta română în celalalte orașe) .
Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.

De ce sa faci reiki?

Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. (continuare)

Draga FEMEIE,

Orice nume ai avea, orice vârstă, orice profesie, orice preocupare, nu uita niciodată că prin faptul că ești femeie deții focul creației, care ascunde în el esența iubirii. Iar în asta constă FEMINITATEA TA. Văd pe net multe comentarii, sfaturi și analize, “profunde” și “serioase”, despre cum ar trebui să fim, ce să facem și cum să înțelegem viața ca să fim fericite. (continuare)

Despre mine

Despre mine De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită. (continuare)

Ce pregatire am?

Cine sunt Din toate acestea, din trăiri și experiențe personale, din dorința de cunoaștere și de a o împărtăși pe cât posibil cât mai multor oameni, am început să scriu pe site-ul Lumea spirituală articole pe teme psihologice și spirituale, am crescut o dată cu site-ul și continui să cresc, am făcut inițieri și cursuri. În acest timp am publicat 5 carți și continui să scriu, având în pregătire încă alte câteva manuscrise pe aceste teme. (continuare)

Codul secret al amerindienilor

Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. (continuare)

Despre karma

Karma este efectul de bumerang, și chiar mai mult decât atât. Nu întotdeauna karma este a primi, ceea ce ai dăruit. Karma uneori înseamnă și că nu poți procesa anumite emoții, ești blocat în ele, nu poți trece peste. Și atunci e necesară vindecarea. Venim aici uneori pentru asta. (continuare)

Despre cuvânt

Nu putem ignora afirmația apostolului Ioan, Dumnezeu era Cuvântul. Pentru că pur și simplu cuvântul este cel ce zidește sau dărâmă. Cuvântul crează. CUVÂNTUL din care TOTUL s-a făcut este vibrație. Este sunet încărcat cu o anume informație exactă, direcționată precis, ce acționează asupra lumii din jur, dar în primul rând asupra emitentului. Chiar dacă cuvântul e adresat altcuiva. (continuare)

Despre dorinta, evolutie, sens…

Dorința umană e deseori un program de bază al sufletului ce se cere înfăptuit, materializat… și asta doar pentru a experimenta și prin experientă să creștem ca spirite, precum florile în acel promis Rai. (continuare)

Despre iubire

Nu am să dau o definiție, e imposibil. Nu doar pentru că e o trăire personală și unică, și în același timp atât de universală, cunoscută, și dorită de toți. Nu... Ci am să încerc foarte pe scurt să răspund unei întrebări puse de multi căreia i-am găsit un răspunsul destul de târziu. (continuare)

Tot despre iubire

A iubi pe celălalt este condiția esențială într-o relație, a fi alături de el/ea când există probleme în cuplu este o dovadă certă de iubire, însă a te lăsa călcat în picioare de cel iubit este o dovadă certă de NEIUBIRE DE SINE. (continuare)

Despre fericire

Ce înseamnă ea? Este o stare. O stare magică și magnifică, zbor peste munți tăcuți și ape învolburate, aripi spre stele, și îmbrățișare a sufletelor, dans cu un Dumnezeu nevăzut, și toate acestea sunt doar cuvinte palide pentru a descrie mai poetic o stare. (continuare)

Binecuvântare - Carla von Vlad

Cursuri si intieri reiki

ochi magic

Unele secrete ale lumii spirituale

"Materia este derivata din minte, si nu mintea din materie"
- Cartea tibetana a marii eliberari -

"Tu esti intregul univers.
Tu esti in tine si totul este in tine.
Soare, luna si stele se invirt in tine."
- Swami Muktananda -

Lumea spirituala este lumea unde totul este posibil. Este Lumea din care se naste realitatea. Nimic nu poate exista in planul fizic, daca nu a fost intii nascut in Lumea spiritului. Dar cine determina ce si cum se naste? Sau mai bine spus in ce masura putem controla aceasta Lume? Este numai lumea lui Dumnezeu sau ratacesc prin ea si alt tip de entitati apartinand altor lumi? (continuare)

Binecuvantare Grau insorit

Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.

Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.

Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer. (continuare)