Home

CSS Nested Menus Css3Menu.com


Cele 5 rani care ne împiedica sa fim noi însine

Atunci când suntem răniți emoțional reacționăm fiecare în felul său. Reacția nu e întâmplătoare, ea are legătură în primul rând cu noi, cu sufletul și subconștientul nostru, și apoi cu situația și persoanele care ne-au rănit, cu sau fără intenție. Și asta, pentru simplu fapt, că vedem lumea prin filtrul propriei conștiințe, atât partea pozitivă a ei, cât și aspectele mai puțin plăcute, adică ceea ce numim negativ, ceea ce ne provoacă neplăcere și răni.

Ceea ce ne spune psihologia este adevărat, contează ce trăim în copilărie. Și... de asemenea e adevărat ceea ce ne spune spiritualitatea, venim aici cu anumite răni de vindecat, din încarnările trecute. Sau lecții de învățat. Deci nu venim întâmplător la anumiți părinți, și nu avem întîmplător parte de anumite situații.

Sufletul omului e un univers vast, delicat și complex. Găsim în el tot. Și totuși pentru a ști mai bine cum stăm și cum putem reacționa la anumite situații, și cum putem vindeca anumite suflete în situații specifice, oamenii au făcut clasificări, au disecat, au analizat, au concluzionat.

În acest articol, am ales să expun pe scurt concluzia la care a ajuns Lise Boureau, autoarea cărții “Cele 5 rani care ne împiedica sa fim noi înșine” cu recomandarea de a citi cartea, pentru cei ce doresc mai mult decât acest rezumat. O recomand cu drag.

Autoarea a ajuns la concluzia că există 5 răni psihologice majore care ne afectează. Acestea sunt:
- rana de respingere;
- rana de abandon;
- rana de umilire;
- rana de trădare;
- rana de nedreptate;

Fiecare din aceste răni este ascunsă SUB O MASCĂ, pe care o prezentăm lumii, pentru a încerca să nu ne arătăm vulnerabilitatea. Masca e totuși vulnearabilă, iar rana există acolo. Ascunderea ei, nu echivaleaza cu vindecarea.

Dar... să le luăm pe rând.

1. RANA DE RESPINGERE – masca FUGARULUI.

A respinge pe cineva înseamnă a-l înlătura, a dori să nu-l ai în viața ta.

Un copil nedorit simte respingerea, și suferă din cauza ei. E lovit în însăși dreptul său de a exista. El dorește din toată ființa sa, ca ceilalți să-și dea seama de existența lui, chiar dacă, în același timp consideră că nu are dreptul de a exista.

Prima reacție a unei persoane care se simte respinsă este aceea de A FUGI. Acest tip de persoane se retrag în imaginație. Nu sunt prea atașațe de material, deoarece atasamentul, sau mai bine zis astfel de lucruri fizice, i-ar împiedica să fugă. Fugarul e atras de spiritual și de studiu, cercetare, intelect.

Fugarul se crede fără valoare, CREDE CĂ NU MERITĂ. Vorbește puțin, și uneori dezvoltă afecțiuni ale pielii, e solitar și tăcut. Dacă vorbește mult o face pentru a se pune în valoare, însă deseori ceilalți îl vor considera orgolios. Iar el va fi din nou rănit.

Îi e greu să creadă că poate fi iubit cu adevărat, ori că poate avea un prieten sincer.

EVITĂ SĂ-ȘI SPUNĂ PĂREREA DACĂ NU ESTE ÎNTREBAT, de teama respingerii. Crede că nu ar fi ascultat altfel decât din politețe sau din obligație. Deseori deși știe ce vrea NU ÎNDRĂZNEȘTE SĂ CEARĂ. El caută perfecțiunea. Iar una din temerile sale este să nu fie judecat. Iar A FI JUDECAT pentru el e sinonim cu A FI RESPINS.

Deseori atrage situații care îi produc panică.

E predispus la anorexie.

Această rană are legătură cu părintele de același sex.

Fizicul specific FUGARULUI ESTE, subțire, fragmentat, contractat, cu ochii mici și temători.

2. RANA DE ABANDON – masca DEPENDENTULUI.

A abandona înseamnă a lăsa deoparte, a părăsi, A NU MAI VREA să te ocupi de cineva. A abadona înseamnă A PLECA de lângă cineva, spre deosebire de a respinge care înseamnă a ÎNDEPĂRTA pe cineva de lângă tine. E o diferență subtilă, dar relevantă.

Un copil se simte abandonat fie dacă mama se ocupă de un frate de-al său, fie dacă îl duce undeva – spital, grădiniță, bunici - și-l lasă acolo, fie dacă pleacă la serviciu, în vacanță și el rămâne cu o altă persoană. Ori dacă părintele de sex opus nu a comunicat cu el.

Dependentul SUFERĂ DE LIPSA AFECTIVITĂȚII, lipsa iubirii.

El NU ARE ÎNCREDERE ÎN SINE, și simte că NU POATE REUȘI NIMIC SINGUR.

Acest tip de oameni dramatizează mult, deseori și în fața unor incidente neimportante. El SE VICTIMIZEAZĂ adesea, însă fac acest lucru, deoarece știu la nivel subconștient, că tocmai problemele îi ajută să capteze atenția celorlalți, deci avem de-a face cu un beneficiu al simptomului ( de om cu probleme!).

Dependentul nu joacă întotdeauna rol de victimă, ci uneori are ROL DE SALVATOR, deoarece astfel se simte important și poate capta atenția afectivă a altora.

Cel mai mult are NEVOIE DE SUSȚINEREA celorlalți. Are nevoie de PREZENȚA cuiva ca să facă activități. Uneori pentru a obține ce vrea, adică afecțiune, el e capabil să folosească toate mijloacele, manipulare, șantaj, crize.

Cea mai mare frică a lui e FRICA DE SINGURĂTATE. De aceea deseori el nu părăsește. Îi e greu să iasă dintr-o situație sau să renunțe la cineva.

Adesea se simte trist – e emoția lui predominantă. Dacă e alături de alții însă acest sentiment dispare, deoarece îi acoperă nevoia de atenție și afecțiune. De aceea sunt și foarte geloși.

Deseori devin persoane publice și/sau au mai mulți parteneri în afara celui legitim tocmai pentru a-și acoperi aceste nevoi afective.

Mănâncă mult fără a se îngrășa.

Fizicul tipic dependetului este subțire, cu spatele curbat, picioare subțiri, brațe lungi, ochi mari și triști.

3. RANA DE UMILIRE – masca MASOCHISTULUI

Acestă rană are legătură cu RUȘINEA. Când copilul simte că unuia din părinți îi este rușine cu el, sau când îl face să se simtă prost, fiind comparat cu alții, sau când e lezat în demnitatea sa de copil prin critici publice, pentru că și la copii e prezent acest sentiment. Sau când își aude părinții folosind cuvinte urâte la adresa lui, chiar și de genul: „s-a murdărit ca un purcel”. Copilul crede că își dezgustă părinții.

Masca este de masochist, el GĂSIND PLĂCERE ȘI SATISFACȚIE ÎN SUFERINȚĂ. Caută durerea și umilința în mod inconștient, cu scopul de a-i fi rău ca să se pedepsească el însuși, nu altcineva.

Deseori se plasează în situații în care e necesar SĂ AIBĂ GRIJĂ DE ALTCINEVA. E un mod de a uita de sine, dar se simte umilit deoarece crede că ceilalți abuzează de el. De fapt el jucând rol de salvator, face totul ca să-i umilească pe ceilalți, să simtă că fără el nu vor reuși ceea ce vor.

Masochiștii se consideră devotați și vor să DOVEDEASCĂ CELORLALȚI CĂ SUNT SPECIALI ȘI IMPORTANȚI. Fac orice pentru a nu le fi rușine de ei înșiși. De exemplu o mamă își va ține copiii foarte curați pentru a nu-i fi rușine de calitatea ei de mamă.

Masochistul e fuzional cu propria mama și ține foarte mult ca părerea ei despre el să fie bună. În mod inconștient o vede ca pe o povară și se va simți eliberat la moartea ei.

E hipersensibil. La cea mai mică critică se simte neînsemant și umilit.

Totuși el își ascultă cel mai puțin sufletul, și-și împlinește cel mai puțin necesitățile. El crede că e RESPONSABIL PENTRU FERICIREA CELORLALȚI, iar dacă cineva e nefericit, se simte asemenea. Face orice pentru A SE SIMȚI UTIL.

Îți ia asupra sa vinovății pentru fapte de care nu e vinovat. Și își pot lua adesea responsabilități pentru sarcini care nu sunt ale lor sau... îi depășesc.

Cel mai important lucru pentru el este LIBERTATEA.

A fi liber înseamnă să nu dai socoteală nimănui, și să faci ce vrei, când vrei.

Cade deseori în excese de... prea mult, în diverse aspecte ale vieții. Nu dorește să fie considerat profitor. Pentru el aparențele contează. Deseori el joacă rol de intermediar între două persoane. Dar atrage pesoane și situații care îl vor umili. Deseori se simte dezgustat.

Pentru el demnitatea e importantă.

Fizicul său specific este: mic de statură, gras, gât gros, fața rotundă, tensiuni în zona gâtului, ochi mari, rotunzi, inocenți.

4. RANA DE TRĂDARE – masca DOMINATOR.

A nu trăda înseamnă a fi fidel, a-ți respecta cuvântul, anagajamentul, a fi loaial și devotat. Când toate acestea sunt încălcate avem de-a face cu trădarea.

Rana e trăită în relație cu părintele de sex opus și e activată între 2 – 4 ani. Copilul se simte trădat de fiecare dată când PĂRINTELE NU-ȘI RESPECTĂ PROMISIUNEA sau CÂND ÎI TRĂDEAZĂ ÎNCREDEREA.

Își crează masca de DOMINATOR, pentru a controla ținerea corectă a promisiunilor, fidelitatea și responsabilitatea. A lui și a celorlalți față de el.

Dominatorii sunt EXIGENȚI CU SINE, și vor să-și ARATE CALITĂȚILE și de ce sunt capabili. FORȚA e ceva ce îi caracterizeaza și CURAJUL. Consideră lipsa de curaj ca o trădare, renunțările la fel, și le e greu sa accepta lașitatea celorlalți. Fac tot ce tine de ei PENTRU A FI CONSIDERAȚI PUTERNICI, IMPORTANȚI și SPECIALI.

Au așteptări mari de la ceilalți și fac tot ca să îi controleze. Le place să facă planuri, tocmai pentru a simți control în situație.

Nu se asociaza cu persoane puternice și rapide, deoarce crede ca nu ar putea face față. Dar totuși dominatorii SUNT RAPIZI ÎN ACȚIUNILE LOR. Se înfurie când în trafic cineva merge încet și deseori întrerup o persoană ce vorbește, raspunzând anticipat.

Îi deranjează lucrurile neprevăzute și SE ÎNFURIE UȘOR. Cand nu e ca ei, devin agresivi. Au deseori oscilații de dispozitie.

Nu sunt leneși, ci preferă să termine ce au de făcut și apoi să se odihnească. Le place ca CEILALȚI SĂ AIBĂ ÎNCREDERE ÎN EI. Dar ei NU SE CONFESEAZĂ, deoarece se tem ca ceea ce spun, să nu fie folosit contra lor.

Dominatorul își asumă cu ușurință sarcini. Crede că trebuie să ajute. De fapt vrea SĂ DEȚINĂ CONTROLUL. DETESTĂ SĂ FIE SUPRAVEGHEAT, mai ales de un alt dominator.

Îi place să facă totul în stilul lui. Și face doar ce vrea el. Desigur în măsura în care poate. Chiar dacă zice ca alții, el va face în cele din urmă ca el. Le place să știe răspunsurile la întrebări.

Este UN SEDUCĂTOR.

Fizicul său inspiră forță și putere. Piept bombat si uneori și pântece bombat. La barbați umerii sunt lați, iar la femei șoldurile.

5. RANA DE NEDREPTATE – masca RIGIDULUI.

Dreptatea în acest caz înseamnă apreciere, respect, recunoaștere. Cine suferă de această rană se simte NEAPRECIAT LA ADEVĂRATA SA VALOARE, nu se simte respectat și crede că nu primește ce merită.

Rana se activează între 4 si 6 ani, iar copilului i se pare nedrept SĂ NU SE POATĂ EXPRIMA PE EL ÎNSUȘI. Rana se trăiește mai ales în relația cu părintele de același sex. I se pare să aceste e rece cu el, însă de obicei e doar o incapacitate a părintelui de a se exprima. Deseori acest PĂRINTE ÎL CRITICĂ și ESTE AUTORITAR și sever. Ceea ce i se pare nedrept.

Masca e de RIGID, iar acesta CAUTĂ DREPTATEA și JUSTIȚIA CU ORICE PREȚ.

Deseori SIMTE INVIDIE față de cei ce au mai mult, considerând că ar fi drept să aibă el. De asemenea în anumite cazuri el crede că e invidiat.

Simte că e apreciat mai mult pentru CE FACE, decât pentru CE ESTE.

Evită problemele și face totul ca să nu le aibă. Când totuși le are, NU SPUNE, NU SE PLÂNGE, pentru a evita suferința provocată de ele și a nu o amplifica. E OPTIMIST. Uneori chiar și nejustificat. Dar vrea să pară imperturbabil.

Munceste mult, deoarece vrea SĂ FIE DEMN DE CEEA CE PRIMEȘTE. Dacă va primi mai mult decât crede că merită, va face astfel încăt dă piardă. E deseori foarte atent la detalii și vrea să fie clare și totul sa fie corect.

BINELE ȘI RĂUL SUNT NOTIUNI IMPORTANTE pentru ei, de aceea deseori ei sunt oameni religioși.

Deseori îi este TEAMĂ SĂ ALEAGĂ ori să se hotărască în fața mai multor optiuni. Chiar si la restaurant el ezita și se gândeste prea mult în fața a două meniuri, ori a două sticle de vin.

Își permite rar să se destindă, considerând că tot timpul are o obligație, ori trebuie sa facă ceva. E TOT TIMPUL ÎN ACȚIUNE. Dacă se relaxeaza se va simți vinovat.

Se acuză foarte ușor de multe lucruri ce alții le consideră firești, ca de exemplu cumpărarea unei haine în plus, de care nu avea neapărată nevoie. Cea mai mare NEDREPTATE ȘI-O FACE ÎNTOTDEAUNA LUI ÎNSUȘI.

Cel mai important pentru el este SĂ MERITE BINELE, dacă i se întîmplă. Nu vrea să se creadă că a avut noroc. Ci să I SE RECUNOASCĂ LUPTA, STUDIUL, SAU MUNCA. I se pare nedrept să fie... favorizat, ba mai mult, are o dificultate în a primi cadouri.

Îi place ca totul să fie în ordine și ordonat.

Este adesea furios, pe el însuși.

Îi este DIFICIL SĂ SE LASE IUBIT și SĂ-ȘI ARATE IUBIREA. De acees este adesea considerat rece, distant. Însă de fapt el e extrem de SENSIBIL.

Are tendința de a se compara cu cei mai buni decât el, și a se devaloriza astfel.

Cea mai mare teamă a sa este indiferența altora față de el. Și de asemenea e important pentru el să fie considerat un om bun.

Își crează un IDEAL ÎN RELAȚII, și îi e teamă de a nu fi... dezamăgit. La fel și în alegerea partenerului.

Are DIFICULTĂȚI ÎN COMUNICARE. Se teme să nu fie înțeles greșit, și considerat astfel un impostor sau un profitor.

Fizicul său este drept, rigid, bine proporționat, talie mică, mișcări rigide, piele frumoasă, maxilar strâns, postură dreaptă și mândră.

În concluzie...

Este foarte posibil să aveți impresia că le aveți pe toate, sau... de ce nu, anumite persoane să creadă că nu au, sau n-au avut niciodată nici una.

Dacă simțiți oricare din variantele frazei de mai sus, înseamnă că nu conștientizați încă o realitate psihologică.

Este drept, ÎNTR-O ANUMITĂ MĂSURĂ toți avem TOATE aceste sentimente, emoții și măști, într-un moment sau altul al vieții, sau într-o anumită situație. În diverse proporții, deseori variabile.

Totuși, fiecare om ESTE, sau A FOST CÂNDVA... dominat de o rană. Una singură, principală. Care i-a marcat în mod cert personalitatea. Adică modul cum se exprimă și cum relaționează cu ceilalți. E posibil ca pe parcursul vieții, din diverse motive să se fi vindecat. Prin conștientizare și schimbare. Da, este posibil chiar și fără intervenția unui psiholog.

Ceea ce este important pentru A-ȚI RECUNOAȘTE RANA este ca trăsăturile descrise să fie exacerbate, exagerate. Pot fi una, sau mai multe, ce aparțin unei măști. Ori ne putem afla în situația în care avem de-a face cu o mască dominantă și cu alta, sau altele în subsidiar.

Așa cum am spus omul e o ființă complexă. Iar dorința de autocunoașterea e o cale spre... eliberare sau mai exact EVOLUȚIE. Și deci ceva extrem de firesc și uman.

Există vindecare?

Desigur că DA.

Soluția pentru vindecarea tuturor acestor răni este în primul rând autocunoașterea personală, prin sinceritate față de sine – ceea ce uneori e o misiune grea. Apoi ACCEPTAREA, urmată de IUBIREA NECONDIȚIONATĂ a propriei persoane.

Și pentru a nu exista confuzii, în opinia mea A TE IUBI NECONDIȚIONAT și a TE ACCEPTA, nu înseamnă să-ți accepti defectele, ignorața sau situațiile problematice, să te ascunzi după măști și să trăiești așa.

Înseamnă să nu te învinovățești și pedepsești pentru ele, să înțelegi că regretele sunt inutile, iar unele conflicte trebuiesc nu regretate, ci rezolvate prin comunicare, să faci ce depinde de tine ca să înțelegi cauzele – care au condus la efectul problemă - și astfel, să schimbi răul în bine, experiențele neplăcute în experiențe plăcute, conștientizănd că viața e frumoasă și unică. Merită? Eu cred ca da. Carla von Vlad


Program cursuri REIKI si seminarii

CURS REIKI USUI, gradele 1,2,3.
- 16 noiembrie 2019 ora 11:00, București
Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.

Promotie carti

Toate cele 5 carti la 100 lei!

La această promoție ai transportul inclus!(transportul se va face prin curierul firmei în București și prin Posta română în celalalte orașe) .
Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.

De ce sa faci reiki?

Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. (continuare)

Draga FEMEIE,

Orice nume ai avea, orice vârstă, orice profesie, orice preocupare, nu uita niciodată că prin faptul că ești femeie deții focul creației, care ascunde în el esența iubirii. Iar în asta constă FEMINITATEA TA. Văd pe net multe comentarii, sfaturi și analize, “profunde” și “serioase”, despre cum ar trebui să fim, ce să facem și cum să înțelegem viața ca să fim fericite. (continuare)

Despre mine

Despre mine De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită. (continuare)

Ce pregatire am?

Cine sunt Din toate acestea, din trăiri și experiențe personale, din dorința de cunoaștere și de a o împărtăși pe cât posibil cât mai multor oameni, am început să scriu pe site-ul Lumea spirituală articole pe teme psihologice și spirituale, am crescut o dată cu site-ul și continui să cresc, am făcut inițieri și cursuri. În acest timp am publicat 5 carți și continui să scriu, având în pregătire încă alte câteva manuscrise pe aceste teme. (continuare)

Codul secret al amerindienilor

Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. (continuare)

Despre karma

Karma este efectul de bumerang, și chiar mai mult decât atât. Nu întotdeauna karma este a primi, ceea ce ai dăruit. Karma uneori înseamnă și că nu poți procesa anumite emoții, ești blocat în ele, nu poți trece peste. Și atunci e necesară vindecarea. Venim aici uneori pentru asta. (continuare)

Despre cuvânt

Nu putem ignora afirmația apostolului Ioan, Dumnezeu era Cuvântul. Pentru că pur și simplu cuvântul este cel ce zidește sau dărâmă. Cuvântul crează. CUVÂNTUL din care TOTUL s-a făcut este vibrație. Este sunet încărcat cu o anume informație exactă, direcționată precis, ce acționează asupra lumii din jur, dar în primul rând asupra emitentului. Chiar dacă cuvântul e adresat altcuiva. (continuare)

Despre dorinta, evolutie, sens…

Dorința umană e deseori un program de bază al sufletului ce se cere înfăptuit, materializat… și asta doar pentru a experimenta și prin experientă să creștem ca spirite, precum florile în acel promis Rai. (continuare)

Despre iubire

Nu am să dau o definiție, e imposibil. Nu doar pentru că e o trăire personală și unică, și în același timp atât de universală, cunoscută, și dorită de toți. Nu... Ci am să încerc foarte pe scurt să răspund unei întrebări puse de multi căreia i-am găsit un răspunsul destul de târziu. (continuare)

Tot despre iubire

A iubi pe celălalt este condiția esențială într-o relație, a fi alături de el/ea când există probleme în cuplu este o dovadă certă de iubire, însă a te lăsa călcat în picioare de cel iubit este o dovadă certă de NEIUBIRE DE SINE. (continuare)

Despre fericire

Ce înseamnă ea? Este o stare. O stare magică și magnifică, zbor peste munți tăcuți și ape învolburate, aripi spre stele, și îmbrățișare a sufletelor, dans cu un Dumnezeu nevăzut, și toate acestea sunt doar cuvinte palide pentru a descrie mai poetic o stare. (continuare)

Binecuvântare - Carla von Vlad

Cursuri si intieri reiki

ochi magic

Unele secrete ale lumii spirituale

"Materia este derivata din minte, si nu mintea din materie"
- Cartea tibetana a marii eliberari -

"Tu esti intregul univers.
Tu esti in tine si totul este in tine.
Soare, luna si stele se invirt in tine."
- Swami Muktananda -

Lumea spirituala este lumea unde totul este posibil. Este Lumea din care se naste realitatea. Nimic nu poate exista in planul fizic, daca nu a fost intii nascut in Lumea spiritului. Dar cine determina ce si cum se naste? Sau mai bine spus in ce masura putem controla aceasta Lume? Este numai lumea lui Dumnezeu sau ratacesc prin ea si alt tip de entitati apartinand altor lumi? (continuare)

Binecuvantare Grau insorit

Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.

Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.

Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer. (continuare)