Home

CSS Nested Menus Css3Menu.com


Exista 8 tipuri de relatii de iubire. Tu unde te încadrezi?

7 atitudini benefice Iarăși scriu despre iubire. Nu întâmplător, pentru că nimic nu este întâmplător.

Alături de celelale aspecte ale vieții cum ar fi cariera, banii, familia, prietenii, sănătatea, ce ne sunt necesare pentru a ne găsi împlinirea, iubirea este cel fără de care celelalte își pierd un pic din valoare.

Fără iubire succesului îi lipseste ceva, fără iubire bogația nu e decât o aventura în căutarea… vă las pe voi să spuneți a ce, (nu cumva a iubirii?). Fără iubire prietenii nu sunt decât confidenți ai... iubirilor trecătoare sau neîmplinite, iar sanatatea e un dar divin ce ne dă energie ca să... pornim în cautarea iubirii. Ma refer aici la iubirea dintre un barbat și o femeie.

Celelalte tipuri de iubire, pentru copii, părinți, semeni, ne dau alt tip de emoții și senzații, alt tip de împlinire, atunci când ele există în viața noastra și ne sunt la fel de necesare.

Însă revenind la acest subiect important și, zic eu, inepuizabil, vă pot spune că psihologii au făcut multe studii, experimente și au scris mult din perspectiva lor, despre iubire.

Psihologii au concluzionat, relațiile afective au ca efect expansiunea sinelui!

Spre exemplu s-a făcut un studiu despre efectul iubirii asupra "expansiunii sinelui" (Aron, Norman, 1998). Subiectii erau studenti în anul întâi ce trebuiau să raspundă periodic la anumite întrebări și chestinare timp de un semestru. Inclusiv la întrebarea dacă s-au îndrăgostit. Unii au avut norocul asta, de a iubi și de a fi iubiți.

S-a ajuns la concluzia că într-adevăr relațiile afective au ca efect expansiunea sinelui. Aceasta însemnând o creativitate sporită, un potențial sporit de a observa lumea din jurul nostru, de a comunica mai ușor, de a ne descrie viața, de face diverse lucruri cum ar fi, spre exemplu, a învăța sau de a munci eficient și ușor. În concluzie iubirea ne dă o stare de bine și un potențial creator sporit.

Se știe că există două feluri principale de iubire: IUBIREA PASIONALĂ și cea DE PARTENERIAT.

IUBIREA PASIONALĂ - se caracterizează prin emoții puternice, sentimente contradictorii datorate pasiunii, tandrețe, atracție sexuală, dar și anxietate. Bucurie dar și tristete, gelozie și altruism. Elementul principal este atracția sexuală provocata de partener. În conluzie un coctail de sentimente și senzații plăcute, uneori neplăcute dar întotdeauna, intense.

IUBIREA DE PARTENERIAT - este cea bazată în primul rând pe afecțiune, atașament, încredere, grija, toleranță față de partener. Atracția fizică nu ocupă un loc principal în acest gen de iubire, ea este înlocuită de celelalte elemente care fac acea relație să meargă. În concluzie e mai mult o relație de prietenie, dar deseori de durată. Mai de durată decât o iubire pasională.

Se pare că cineva nu s-au mulțumit cu aceste definiții și studiind iubirea în încercarea de a-i afla toate misterele a creat:

TEORIA TRIHOTOMICĂ A IUBIRII.


Este vorba despre Stenberg, care în 1986 a ajuns la concluzia că există OPT FELURI DE RELAȚII.

Acestea derivă din COMBINAȚIA a TREI ELEMENTE ce intră în componența unei relații de iubire.

INTIMITATEA - se referă la componenta emoțională, ce ne permite și ne invite la confidențe, sinceritate, apropiere, comunicare. În concluzie să poti fi tu însuți cu el sau ea. Lucru extrem de important.

PASIUNEA - adică atracția sexuală și sentimentul de a fi îndrăgostit. O motivație puternică de a fi alături de cineva de sex opus, dar bazată în primul rând pe componenta fizică a acestei atracții. Și pe ceva uneori nenumit sau de neînțeles pentru minte.

ANGAJAMENTUL - e partea cognitivă, ce se traduce mai pe șleau în intenția de a pastra relația, în dorința de a fi pe termen lung cu cineva anume, din diverse motive. E partea rațională, logică a unei relații. Partea pămâteană, practică, dar deseori cu efect asupra celorlalte aspecte pentru că dă nu doar un impuls pozitiv în relație, ci și sub aspect psihic când și celalalte componente sunt prezente, ne dă o stare de bine prin prezența sentimentului că împreună se construiește ceva. Uneori însă, nu este decât un calcul matematic în care confortul e "x"-ul din ecuație. Dacă e convenbil ne angajăm pe termen lung.

Combinând aceste 3 elemente definite mai sus obtinem 8 tipuri de relații.

1.INTIMITATE, 2.PASIUNE, 3. ANGAJAMENT


Considerând și notând cu 0 – prezența redusă sub 50% a acestor aspecte ale relației (intimitate, pasiune, angajament) și considerând și notând cu 1 prezența în proporție de peste 50% în relație a acestor aspecte, vă invit să urmăriti tabelul de mai jos pentru a înțelege cum este relația voastră.

LIPSA IUBIRII 1= 0; 2=0; 3=0; Veți citi astfel: intimitatea adică 1, este redusă, pasiunea, adică 2, este redusă, angajamentul, 3, este inexistent sau redus, în conluzie nu avem de-a face cu o relație de iubire.

ATRACTIA 1=1; 2=0; 3=0; Veți citi astfel: intimitatea este prezentă în mare proportie adică 1 = 1, cei doi discută, comunică, la nivel sufletesc sunt deschiși, dar pasiunea nu este prezentă, nici angajamentul nu este. Atunci avem de-a face cu atracție, dar nu există o relație, cel puțin nu una de iubire. O astfel de relație se naște uneori la serviciu, sau în cuplurile căsătorie, față de un partener al unui prieten de familie, și el/ea căsătorit sau angajat într-o relație.

IUBIRE NEBUNEASCĂ 1=0; 2=1; 3=0; Este vorba de lipsă de comunicare sufletească, lipsă de potrivire în persoanlitate și caracter, însă atracția fizică este prezentă și relația se bazează pe asta, pe sex, nu există un angajament serios într-o astfel de relație, este un foc de paie ce arde repede și se stige asemenea.

IUBIRE ROMANTICĂ 1=1; 2=1; 3=0; Cei doi comunică bine, se simt atrași sufleteșt, și sexual, dar din diverse motive nu există un angajament în relație, e vorba de cei ce sunt amanți, de cei ce se tem de relații de durată, de cei foarte tineri, de cei ce nu iar în serios angajamentele, etc.

IUBIRE GOALĂ 1=0; 2=0; 3=1; Se comunică puțin, sufletele nu sunt în rezonanță, atracția sexuală este minimă, sau lipsește toatal, însă există un angajament. Poate fi vorba de o iubire obosită, de relații de căsătorie transformate în rutină, sau de oameni ce însă nu s-au descoperit pe ei înșiși și nu știu să iubească. Poate fi vorba de oameni cu probleme psihice.

IUBIRE PARTENERIAT 1=1; 2=0, 3=1 Totul este prezent, mai puțin atracția fizică. Fie e o relație obosită, nemaiexistând pasiune în relație, fie e o relație a doi oameni foarte raționali, sau care au anumite probleme în ceea ce privește sexualitatea.

IUBIRE PROSTEASCA 1=0; 2=1; 3=1 Intimitatea nu există, cei doi nu comunică, sunt doi străini, care fac sex și stau împreună. Oare de ce? Obligațiile sunt prezente? Lipsa alternativei? Lipsa încrederii în sine și în viitor?

IUBIRE DESAVÂRSITĂ 1=1; 2=1; 3=1; Există intimitate în relație, și este vorba de intimitate sufletească, înțelegere și comunicare, există atracție sexuală, și există angajament, adică cei doi construiesc ceva împreună. DA, aceasta înseamnă iubirea, acesta este ceea ce căutăm.

Desigur în relații sunt diverse aspecte și nuanțe unice. Totul în funcție de personalitate, caracter și experiențele prin care am trecut. Nimic nu se încadrează perfect în tipare, însă aceste tipare ne ajută să ne orientăm și să privim realist spre noi înșine și spre relația noastră.

Există oameni care nu știu, care vor să știe, care își pun întrebări. Iar întrebările sunt cele ce ne ajută să creștem, să ne schimbăm și să schimbăm dacă ceva nu ne place.

Dacă ați ajuns să cițiți acest articol sigur v-ați întrebat: Ce fel de relație am? Corespunde ea cu ceea ce îmi doresc? Mi se potrivește? Ce tip de iubire m-ar face să te simți cu adevărat împlinit?

Însă subiectul "iubire" nu se poate epuiza aici, pentru că iubirea e o stare, o trăire, dincolo de descrieri. Și cu toate acestea atât cât este posibil, eu am s-o pictez în cuvinte și am s-o descriu prin aceste proiecții ale unor trăiri, invitând și pe alții la autocunoaștere și iubire.

Și... cu siguranță "va urma".

Carla von Vlad


Program cursuri REIKI si seminarii

CURS REIKI USUI, gradele 1,2,3.
- 16 noiembrie 2019 ora 11:00, București
Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.

Promotie carti

Toate cele 5 carti la 100 lei!

La această promoție ai transportul inclus!(transportul se va face prin curierul firmei în București și prin Posta română în celalalte orașe) .
Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.

De ce sa faci reiki?

Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. (continuare)

Draga FEMEIE,

Orice nume ai avea, orice vârstă, orice profesie, orice preocupare, nu uita niciodată că prin faptul că ești femeie deții focul creației, care ascunde în el esența iubirii. Iar în asta constă FEMINITATEA TA. Văd pe net multe comentarii, sfaturi și analize, “profunde” și “serioase”, despre cum ar trebui să fim, ce să facem și cum să înțelegem viața ca să fim fericite. (continuare)

Despre mine

Despre mine De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită. (continuare)

Ce pregatire am?

Cine sunt Din toate acestea, din trăiri și experiențe personale, din dorința de cunoaștere și de a o împărtăși pe cât posibil cât mai multor oameni, am început să scriu pe site-ul Lumea spirituală articole pe teme psihologice și spirituale, am crescut o dată cu site-ul și continui să cresc, am făcut inițieri și cursuri. În acest timp am publicat 5 carți și continui să scriu, având în pregătire încă alte câteva manuscrise pe aceste teme. (continuare)

Codul secret al amerindienilor

Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. (continuare)

Despre karma

Karma este efectul de bumerang, și chiar mai mult decât atât. Nu întotdeauna karma este a primi, ceea ce ai dăruit. Karma uneori înseamnă și că nu poți procesa anumite emoții, ești blocat în ele, nu poți trece peste. Și atunci e necesară vindecarea. Venim aici uneori pentru asta. (continuare)

Despre cuvânt

Nu putem ignora afirmația apostolului Ioan, Dumnezeu era Cuvântul. Pentru că pur și simplu cuvântul este cel ce zidește sau dărâmă. Cuvântul crează. CUVÂNTUL din care TOTUL s-a făcut este vibrație. Este sunet încărcat cu o anume informație exactă, direcționată precis, ce acționează asupra lumii din jur, dar în primul rând asupra emitentului. Chiar dacă cuvântul e adresat altcuiva. (continuare)

Despre dorinta, evolutie, sens…

Dorința umană e deseori un program de bază al sufletului ce se cere înfăptuit, materializat… și asta doar pentru a experimenta și prin experientă să creștem ca spirite, precum florile în acel promis Rai. (continuare)

Despre iubire

Nu am să dau o definiție, e imposibil. Nu doar pentru că e o trăire personală și unică, și în același timp atât de universală, cunoscută, și dorită de toți. Nu... Ci am să încerc foarte pe scurt să răspund unei întrebări puse de multi căreia i-am găsit un răspunsul destul de târziu. (continuare)

Tot despre iubire

A iubi pe celălalt este condiția esențială într-o relație, a fi alături de el/ea când există probleme în cuplu este o dovadă certă de iubire, însă a te lăsa călcat în picioare de cel iubit este o dovadă certă de NEIUBIRE DE SINE. (continuare)

Despre fericire

Ce înseamnă ea? Este o stare. O stare magică și magnifică, zbor peste munți tăcuți și ape învolburate, aripi spre stele, și îmbrățișare a sufletelor, dans cu un Dumnezeu nevăzut, și toate acestea sunt doar cuvinte palide pentru a descrie mai poetic o stare. (continuare)

Binecuvântare - Carla von Vlad

Cursuri si intieri reiki

ochi magic

Unele secrete ale lumii spirituale

"Materia este derivata din minte, si nu mintea din materie"
- Cartea tibetana a marii eliberari -

"Tu esti intregul univers.
Tu esti in tine si totul este in tine.
Soare, luna si stele se invirt in tine."
- Swami Muktananda -

Lumea spirituala este lumea unde totul este posibil. Este Lumea din care se naste realitatea. Nimic nu poate exista in planul fizic, daca nu a fost intii nascut in Lumea spiritului. Dar cine determina ce si cum se naste? Sau mai bine spus in ce masura putem controla aceasta Lume? Este numai lumea lui Dumnezeu sau ratacesc prin ea si alt tip de entitati apartinand altor lumi? (continuare)

Binecuvantare Grau insorit

Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.

Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.

Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer. (continuare)